Artikel: Vinterbaderskan

Tidigare publicerad i Njus 2018-01-30

Det är 8 grader kallt i Härnösand. Ingen direkt vinterkyla för en norrlänning att tala om, men vi befinner oss i en kuststad och det gör att blåsten och fukten får det att kännas betydligt kyligare. Det bekymrar inte Jenny Ahlström.

Jenny är ledig idag och ska, som så många andra dagar denna vinter, passa på att ta ett dopp i havet. Hon berättar om sina inspiratörer, Daniel och Ulrika Prytz. De bor i samma område.

– De visade bilder från sina vinterbad. Det var jättefina foton och det såg så härligt ut. Jag bestämde mig för att testa, berättar Jenny som alltid älskat att bada.

Sitt första kalla dopp tog hon i maj ifjol, då det fortfarande var kallt i vattnet.

– Jag tror att det är lättare att göra så. Det är nog inte den bästa taktiken att börja mitt i vintern. Bättre att börja successivt, att öva upp sig. Från början gick det väldigt fort, ler hon.

– Nu är jag i en liten stund i alla fall.

Jenny slutade aldrig bada. Sommaren gick och hösten kom.

– Att bada kallt är för mig det närmaste en religiös upplevelse jag har kommit. Det blir en så häftig känsla i kroppen när man kliver upp. Jag kommer att fortsätta så länge det ger mig något.

Gruvar du dig aldrig?

– Nej, det känns bara bra, jag ser fram emot det.

Hur förbereder du dig?

– Jag klär mig i vettiga kläder. Badkläder underst, sedan underställ, lager på lager. Det gäller att preppa så att det går snabbt att klä på sig efteråt. Man hittar sin taktik, arbetar sig fram till vad som funkar. Jag har gjort mina misstag, skrattar hon och förklarar:

– Tar man på sig kläderna i fel ordning blir man väldigt kall efteråt. Händer och fötter är mest utsatta.

Hon torkar sig inte nämnvärt efter badet men blir ändå fort torr.

– De blöta badkläderna måste ju av direkt förstås, annars blir det riktigt kallt. Jag tar på min frottérock, den suger upp mycket, torkar lite på benen. Sedan klär jag på mig.

Jag som är väldigt frusen förstår ändå inte. Är det inte vansinnigt kallt att gå barfota på snö och is?

– Nej. Jag vet bara att jag mår bra av det här. Jag går in i någon slags beslutsamhet, jag gör det bara. Man kan inte vela. När jag väl är i, då är jag i mig själv väldigt mycket. Det är meditativt. Somliga kallar det galenskap, men jag får sinnesro. Jag känner mig lugn och klartänkande. När jag stiger upp ur vattnet känns det som en elektrisk våg av gott går genom kroppen. Helt klart beroendeframkallande!

Vi tar den korta promenaden genom Sälsten ner till havet.

– Jag brukar promenera ner, långsamt, förbereda mig mentalt, det tar kanske fem minuter att gå. Jag får upp värmen lite grann och det är skönt att vara hyfsat varm innan. När jag sedan går hem får jag upp värmen igen.

Jenny berättar att hon hittills alltid badat själv, även om hon ibland har med sig sällskap ner. Just i dag, när jag ska vara med, kommer även Daniel Prytz att bada. Han bor alldeles intill vattnet så han har redan öppnat upp vaken.

Doppet

Nere vid vattnet breder hon ut sin handduk på snön, alldeles intill vattenbrynet. Bara någon meter ut finns vaken. Det blir fort djupt.

– Det är mycket skönare än när man ska kravla sig upp över en iskant. Längre ut i havet går det heller inte att göra en vak som är beständig.

Jenny klär av sig ner till baddräkten. Mössan med tofs, som hennes farmor en gång stickade, får fungera som badmössa. Hon går ner i vattnet så att till slut bara huvudet syns. Det ser ut att vara en lugn procedur utan tveksamheter.

En för mig oväntad känsla av stillhet, tystnad, integritet, infinner sig.

Hela proceduren, från att Jenny börjar gå ner i vattnet till att hon är uppe på land igen, tar ganska precis en minut. Hon är helt nere i vattnet i 35 sekunder.

När hon kliver upp är hon lika lugn.

Daniel går i lika stilla, han är mer rutinerad och blir i lite längre. Han är nere med hela kroppen i en minut.

Eftersnack

Varför kliver man upp, när är det dags?

– Man känner att det börjar domna av, att det blir för kallt. Från början var jag i väldigt korta stunder. Nu är det längre. Jag brukar vara i 30–40 sekunder.

Jenny berättar om Liina Viies Zethelius som har vinterbadat i flera år.

– Liina har också inspirerat mig. Vi har gemensamma bekanta, så vi har ju setts litegrann. Jag har tänkt att hon är ju inte klok. Men nu är jag där själv. Ja, hon var klok, tänker jag nu, skrattar Jenny och berättar att Liina hävdar att vinterbadandet håller henne frisk, att det minskat hennes sjukdagar.

Är du en sådan människa som är duktig att träna, som disciplinerat gör det flera gånger i veckan?

– Nej, absolut inte! Jag kan tycka att sånt är jobbigt och strunta i det. Jag tycker ju folk är galna som springer en mil, ler hon stort.

Jennys familj har dock inte blivit lockade.

– Men jag har en kollega som blev väldigt sugen. Hon badar knappt på sommaren, men det här ville hon testa. Så hon följde med förra veckan. Jag trodde aldrig att hon skulle bada men hon gjorde det! I morgon följer hon med igen!

Vad händer till sommaren, när det blir varmt i vattnet? Lägger ni om era semesterrutiner, åker till ett kallt land istället?

– Kanske det, skrattar Jenny.

Se Jenny och Daniel bada här!

Fakta

Runt om i Sverige vinterbadas det, mer eller mindre organiserat. Men även ute i världen gillas kallbad.

Enligt TT stoppades det heliga doppet i ryska Norlsk under trettondag jul i år. Myndigheterna förbjöd invånarna att vinterbada eftersom temperaturen befarades falla ner till -52 på grund av kyla i kombination med starka vindar.

Vinterbad ökar det allmänna välbefinnandet enligt finsk studie

Finland är kanske det land man tänker på först när det kommer till vinterbad. Dopp i en vak och pisk med ris i en bastu. Enligt finsk forskning utläser vinterbadandet en mängd positiva reaktioner i kroppen. Docent Pirkko Huttunen är biokemist och termobiolog. Pirkkos och hennes kollegor vid Oulu universitet presenterade 2004 sina studier. Forskarna hade följt 49 vinterbadare under en vinter och efter fyra månaders badande upplevde samtliga sig själva som mer energiska, sunda och med bättre självkänsla än när man började bada kallt.

Pirkko förklarar det med att vinterbadet orsakar en stressreaktion som utlöser hormonet noradrenalin. Enligt Pirkko rekommenderar läkare personer med konstant högt blodtryck att undvika vinterbad. Samtidigt kan vinterbad sänka ett tillfälligt högt blodtryck (orsakad av tex stress). Normalt sett går blodtrycket upp av vinterbad och Pirkko berättar att vinterbad ökade blodcirkulationen hos testpersonerna.

Läs mer om Pirkko Huttunens forskning i Forskning & Framsteg.

Korta råd till dig som vill börja:

  • Börja försiktigt, på våren eller hösten, basta gärna innan så att du är varm.
  • Bada helst naken, badkläder kyler.
  • Vinterbada inte ensam.
  • Stanna inte i för länge till en början, 5–20 sekunder kan räcka.

Du gillar kanske också...